Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan unaniem goedgekeurdSection: Ruimtelijke Ordening

Derde gemeenteraad van de legislatuur wordt triest schouwspel 
Merchtem-20130226-00037.jpg
Tot de laatste snik : Hugo Verwimp en Luc Van Weyenberg
De gemeenteraad van 25/02 beloofde vrij vlot te verlopen. Maar het liep volledig anders. Het begon al bij de goedkeuring van het verslag van de gemeenteraad van januari. Een nieuwbakken raadslid van CD&V (W.T. uit de Bosbeek)  veegde onze inmiddels toch wel ervaren  en gewaardeerd secretaris de mantel uit door hem de les te spellen in verband met opstellen van het verslag, iets waar de secretaris eigenlijk zijn zin mee doet. Het moest zowaar met nummering, het moest letterlijk weergeven wat het geëerd raadslid op de  tweede gemeenteraad in zijn leven had gedebiteerd.... 

De agenda van deze gemeenteraad was verder gevuld met voornamelijk aanstellingen van gemeentelijke afgevaardigden in intercommunales en vzw's. Meestal gaat het om één algemene vergadering per jaar of al eens een zitje in een raad van bestuur. De meerderheid draagt kandidaten voor.
De dames en heren van de oppositie wensten ook kandidaten voor te stellen daar waar de naam van de kandidaat van de meerderheid niet op de ontwerpbeslissing stond. Uiteraard had de meerderheid wel een kandidaat. Gevolg was een ellendig lange geheime stemming. Met op één uitschuiver na, steeds 14 stemmen voor kandidaat meerderheid en 11 kandidaat oppositie. 

Een ongezien zinloos vertoon. Het belangrijkste punt op de gemeenteraad, de goedkeuring van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, diende gelet op het gevorderde uur (11 u 45) op een drafje te worden afgehandeld. Lof vanuit Groen dat bijgetreden werd door CD&V : geen probleem dus. De voorzitter vroeg de stemming : unaniem zou U dan denken. Dat was buiten NVA gerekend. De NVA onthield zich omdat zij niet in de Gecoro afgevaardigd waren. Even vergeten dat zij de voorbije legislatuur nog zo gehamerd hadden op het feit dat zij één fractie vormden met CD&V en die fractie wel degelijk - uiteraard en per definitie - vertegenwoordigd was in de Gecoro ?

Na die stemming vroeg en kreeg ik het woord. Ik noemde dit een schande. Een zo belangrijk document waar we meer dan tien jaar en in het bijzonder de laatste drie jaar heel hard hadden aan gewerkt. Waar we op eieren hebben gelopen om een plan uit te zetten waar iedereen zich kon in vinden was door de onthouding van NVA als het ware gedegradeerd tot een vulgair politiek spelletje dat thuis hoort in 'Met man en macht'. Ik werd bijgetreden door de fractieleiders van alle partijen. De zitting werd geschorst. De vierkoppige NVA-fractie lag al het verstand dat ze rijk is samen en er kwam witte rook : ze zouden hun houding herzien. Stemming ingetrokken en opnieuw gestemd : en ja UNANIEM goedgekeurd, waarvoor dank.

Dit was de tekst die ik had voorbereid ter inleiding van het agendapunt :

"
Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan : eindelijk op de gemeenteraad.
 
Na Masterplan Ginder-Ale vorige gemeenteraad is de goedkeuring van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Merchtem vanavond opnieuw een ferme stap in het beleid Ruimtelijke Ordening van onze gemeente.
 
Met de voorbereiding was men al jaren bezig. Resultaten kwamen er evenwel niet. Er werd in 2009 vrij kordaat beslist om volledig opnieuw te beginnen. Studiebureau Grontmij werd aangesteld en met de afgevaardigde van het studiebureau, Griet Van Waes werd gestart met een rondgang in onze gemeente in het meer dan versleten busje van de Tuinbouwschool, maar goed. Zij had een idee van wat Merchtem was.
Er volgden talrijke voorbereidende vergaderingen. Studie van teksten, kaarten, overleg met belangrijke spelers…
Uiteraard was er ook regelmatige aftoetsing met Gecoro, Provincie en Vlaamse Overheid.
 
Wat voorligt is een oefening in het vinden van compromissen tussen vraag naar wonen en tegelijkertijd de ambitie om landelijk te blijven. Een voorstel dat tracht zoveel mogelijk groen te blijven en te behouden, doch dit in harmonie met een leefbare landbouw.
Landschapselementen behouden, accentueren en beschermen.
 
Het gemeentelijk structuurplan is als het ware een kleurboek waar de lijnen al zijn uitgezet, maar waar ook al flink wat gekleurd is. Die kleuren zijn aangebracht door het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan. Wat rest konden wij inkleuren : binnen de lijntjes en met kleuren die in harmonie zijn met wat de vorige tekenaars al hadden ingekleurd.
 
Verfijnen noemt zoiets. Verandert er met het gemeentelijk structuurplan veel voor de eigenaar, inwoner van onze gemeente ? Neen, in de eerste plaats is het structuurplan een set regels en normen waar in de eerste plaats de gemeente als overheid zich zelf moet aan houden bij het uitstippelen van het toekomstig beleid ruimtelijke ordening. Ondermeer bij het nemen van planinitiatieven die voortuin RUP’s zullen heten (ruimtelijke uitvoeringsplannen ipv de hier gekende ‘bpa’s’).
 
De plannen zullen thans kenbaar gemaakt worden en de bevolking zal geïnformeerd worden. Via de pers, op het gemeentehuis en met een toelichting door Griet Van Waes (normalerwijze op 16/04 e.k.). Er zullen bezwaren of in het algemeen ook positieve opmerkingen kunnen ingediend worden.

Deze zullen vervolgens worden behandeld door de Gecoro.
 
Dit plan heeft enige vertraging gekend, enerzijds door het tijdelijk wegvallen van Griet Van Waes door zwangerschap en anderzijds het definitief wegvallen van onze stedenbouwkundige Bart De Sutter, die dichter bij huis ging werken.
 
Ik dien de administratie te bedanken voor het vele voorbereidende werk. Ook de leden van de Gecoro verdienen een pluim voor hun inzet om tot een werkstuk te komen waar zij finaal unaniem konden achterstaan.
 
Ik vraag U dus dit plan goed te keuren."
 
 

"