laatste keer 'de keus'Section: Algemeen
Een laatste bespiegeling over de keus...



Het rubriekje 'de keus' en 'het leven zoals het is' werd hier op de site druk bezocht.

In die rubriek heb ik getracht een beeld te schetsen van wat leefde onder de kandidaten en achter de schermen of als je wil achter de grote verkiezingsborden.

Nu 'de keus' voorbij is wens ik toch enkele bedenkingen op een rij te zetten :

Als we de uitslagen van naderbij bekijken valt op dat zowel bij LVB als CD&V er een grote gap is tussen dezen die veel voorkeurstemmen halen en de anderen op de lijst. Dit wijst erop dat de kiezer, anders dan vorige keer, zuiniger was met het toebedelen van voorkeurstemmen. In plaats van 6 à 7 kandidaten te bedenken met een voorkeurstem was dit nu duidelijk minder : 3 à 4. 

Een tweede vaststelling is dat LVB met 48.9 % van de stemmen 14 van de 25 zetels haalt. Dit is 56 % van de zetels. Dat verschil zit hem in het fameuse 'Imperialli- systeem' waarmede de zetels worden toebedeeld. In mensentaal gezegd : de eerste zetel kost veel meer stemmen dan de laatste zetel die toekomt aan de grootste lijst. Het systeem beoogde versnippering tegen te gaan.

Geeft dit een vertekend beeld van de verkiezingen ? Neen.  De verleiding zou groot zijn te zeggen dat indien de lijsten CD&V, NVA en Groen kartel hadden gevormd zij dus de LVB hadden  kunnen overklassen. Belangrijke kanttekening daarbij is dat dit absoluut niet klopt. En wel om volgende reden : deze lijsten haalden samen 5.688 stemmen, dus 204 méér dan LVB. Maar, grote MAAR, die al te gemakkelijk wordt vergeten : de dames en heren van de oppositie hadden 65 kandidaten om die stemmen te halen. Dat zijn er dus 40 meer dan LVB. Met andere woorden : het is absoluut niet zeker dat in een kartelformule 'Allen tegen één' Lvb de duimen zou moeten leggen. Overigens, een kartel waarbij Groen en NVA broederlijk naar Uw stem dingen ... ik moet het eerst nog zien.
Nog een opmerking : LVB had op 50 stemmen na ook de 15e zetel in de wacht kunnen slepen, ten nadele van CD&V. Ook dit is deel van 'het spel'. Vorige verkiezingen hadden we onze 14e zetel bijna 'gestolen' van Groen, nu heeft CD&V onze 15e zetel maar net 'afgesnoept'. Maar dit is, zoals gezegd, nauwelijks terzake. Men neemt de voordelen maar ook de nadelen van het systeem der zetelverdeling.

Er werden ditmaal 25 zetels toebedeeld in plaats van 23 vorige keer. Wie is met de 2 extra zetels gaan lopen ?

Groen heeft duidelijk stemmen gehaald bij kiezers die vorige verkiezing SPA stemden. Dit blijkt uit een vergelijking van de voorkeurstemmen van onze 'Rode vrienden'. Waar wij vorige verkiezing Groen net een zetel afsnoepten, heeft Groen door deze verschuiving haar zetel (terecht en met feliciaties) behaald.

NVA haalde vorige keer één zetel in kartelverband. Moeilijk te becijferen, het kunnen er de facto net 2 geweest zijn (hangt af van positie op de lijst). Laat ons toch maar uitgaan van 1. Duidelik heeft NVA de zetel van Vlaams Belang moeiteloos overgenomen. Dan zitten we aan 2.  Het is heel duidelijk dat NVA de twee nieuw toe te bedelen zetels heeft ingepalmd. Waarvoor proficiat.

Nog een bedenking, al eerder op deze site gemaakt, de verkiezing 'kantelde' in het voordeel van LVB in Brussegem. Twee zeer sterke kandidaten : Maarten Mast en Nadine De Keersmaeker. Het is duidelijk dat Brussegem voor hen heeft gekozen (ook ik haalde in Brussegem de extra voorkeurstemmen nodig om schepen te worden, waarvoor uiteraard dank!). In tegenstelling met Peizegem had LVB in Brussegem nauwelijks concurrentie. Dit doet niets af aan de 'zege' van Maarten en Nadine maar het moet gezegd dat de kandidaten van LVB in Peizegem heel wat minder comfortabel zaten.

Ook een vaststelling die ik had : er was deze campagne niet echt een thema. LVB heeft opgelijst wat ze hebben gedaan en vervolgens een vrij sober menu voorgeschoteld van wat ze de volgende zes jaar willen realiseren. Sober, want het moest realistisch en betaalbaar zijn.

Waar we campagnes hadden rond het waterzuiveringsstation (campagne 2000), rond appartementen (campagne 2006) hadden we nu niet echt een heet hangijzer.

'Verandering' van NVA bleek concreet heel weinig om het lijf te hebben. Wat moest dan wel veranderen ? Bovendien waren de prestaties op de enkele debatten voor de verkiezingen waar de in vedette te zetten kandidaten van NVA, niet echt 'klaar' bleken te zijn om het heel zacht uit te drukken...CD&V had eigenlijk ook geen programma.  De jongeren deden in de laatste dagen van de campagne een verdienstelijke poging om ruimtelijke ordening tot thema te maken met een heuse maquette (die bezorgde mij overigens tweemaal krampen : éénmaal als schepen van financiën omdat er voor miljoenen euro's onteigeningen in vervat zaten en nog eens als schepen van ruimtelijke ordening omdat alle mogelijke regels inzake ruimtelijke ordening met de voeten werden getreden.). Doch ook dat bleek niet aan te slaan. Ook het hameren op de fuifzaal of het gebrek eraan blijkt toch niet echt 'wervend' te zijn. Wat het programma van Groen concreet voor Merchtem was blijft mij overigens ook tot op vandaag een raadsel.

Toch nog enkele bedenkingen ter relativering :

Alle schepenen halen in hun eentje meer stemmen dan Groen.

Eddie De Block haalt in zijn eentje 1.182 stemmen meer dan NVA en 484 meer dan CD&V.

Dit alles maakt duidelijk dat LVB zijn volstrekte meerderheid verdient en te danken heeft aan haar Burgemeester.

CD&V de grote verliezer is van deze verkiezing en relatief, NVA de 'grote' winnaar. Groen is er net bij, terwijl het vorige editie net niet bij was, maar toch een overwinning.

Ziedaar mijn laatste bijdrage tot de rubriek 'de keus'. Persoonlijk ben ik blij met mijn resultaat, al zeggen sommigen meer te hebben verwacht. Punt is dat ik elke verkiezing vooruit ga van 308 naar 508 naar 749 naar 929. Als er een wiskundige lijn in te vinden is moet dat dus naar 1.100 volgende editie.... (dit is maar een lachertje). Nee nee, heel blij en veel moed om het waar te maken, ook op zeer technische departementen.

Met trots blijf ik dus Uw schepen !