Ginder-AleSection: Ruimtelijke Ordening



Huidig bestuur doet al jaren niets aan de site Ginder-Ale
Ja, Fons Heyvaert verweet huidige meerderheid niets te hebben gedaan aan de site Ginder-Ale. Op deze site treft U al wat we er wel aan hebben gedaan en meer in het bijzonder de aanklacht aan het feit dat de meerderheid die er bij de sluiting van het complex werkelijk niets van heeft gebakken, ondanks de mogelijkheden die er toen waren.

Jo Vanderstraeten nam het niet dat zijn collega provincieraadslid Fons Heyvaert, bovendien voorzitter van commissie Stedenbouw, lanceerde dat de Gemeente Merchtem niets deed. Hierbij het antwoord van de Provincie (om begrijpelijke redenen gestuurd netjes na 'de keus'.° Men leze vooral paragraaf 4....


"
Reeds in 2007 werd er in onderling overleg met de gemeente Merchtem een voorontwerp tot ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Ginder-Ale site opgesteld door de provincie om een bestemmingswijziging door te voeren.
 
Tijdens Geacht raadslid,
 
Betreft : uw vraag van 17.09.2012 i.v.m. het dossier PRUP Ginder-Ale
 
het plenair overleg over dit voorontwerp werd door de aanwezige overheidsinstanties van Vlaams niveau aangegeven dat de voorgestelde bestemmingswijziging ('Zone voor kernversterking' met weinig verdere detaillering) te ruim was om te kunnen inschatten wat de mogelijkheden en bijbehorende impact zijn. Er diende eerst een masterplan te worden opgemaakt dat in detail de gewenste ontwikkelingsmogelijkheden onderzoekt, waarop vervolgens de voorschriften van het RUP worden gebaseerd.
 
De tijd die sindsdien verstreken is, werd besteed aan de voorbereiding en opmaak van het betreffende masterplan wat een complexe materie was. Zo omvat het plangebied eigendommen van 3 projectontwikkelaars, die samen met de provincie, gemeente en het studiebureau HUB elk deel uitmaakten van de kernwerkgroep en akkoord dienden te gaan met de voorstellen. Er diende daarnaast een procedure opgestart te worden voor het aanstellen van een studiebureau dat het masterplan diende op te maken, tussentijdse documenten werden voorgelegd aan de GECORO, die slechts op een beperkt aantal tijdstippen kon samenkomen, er diende gezocht te worden naar een consensus tussen alle betrokkenen, bijkomende verkeerstellingen voor de Kattestraat werden uitgevoerd, gezien het principieel standpunt van de gemeente om niet te onteigenen diende er voor bepaalde gewenste ingrepen gezocht te worden naar alternatieven…
 
De gemeente heeft altijd constructief meegewerkt tijdens de overlegmomenten van de kernwerkgroep. Er zijn in het ontwerpproces een aantal onverwachte vertragingen ontstaan, maar deze kwamen niet voort uit het tegenwerken van een van de partners. Alle beslissingen zijn altijd na overleg met alle betrokkenen en in onderlinge overeenstemming genomen. De gemeente blijft dus niet in gebreke.
 

Eind deze maand wordt het masterplan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, zodat vervolgens het openbaar onderzoek voor het hieruit volgende PRUP kan worden opgestart. Het ontwerp PRUP is administratief voorbereid en zal na aanpassing van elementen die eventueel nog volgen uit de gemeenteraadsbeslissing rond het masterplan in november worden voorgelegd aan de provincieraad. Het openbaar onderzoek kan dan komende winter worden georganiseerd. De goedkeuring van het PRUP staat vervolgens gepland voor lente-zomer 2013.
 
De vigerende bestemming van de Ginder-Ale site volgens de bestaande BPA's betreft voornamelijk industriegebied; een bestemming die voor de betreffende ligging inderdaad achterhaald is. Zoals de huidige staat van de gebouwen aantoont blijkt er geen interesse voor een invulling van de oorspronkelijke bestemming. Met het PRUP zal aan de site een bestemming worden toegekend die een gemengde invulling toelaat, waarbij zowel handel, wonen, openbaar nut, recreatie … mogelijk wordt gemaakt, met een beperking in oppervlakte voor bepaalde functies om te garanderen dat het complex op schaal van de kern blijft functioneren. De geboden mogelijkheden en opgelegde oppervlaktes komen voort uit het onderzoek dat naar aanleiding van de opmaak van het masterplan werd gevoerd.
 
 
Namens de deputatie,
 
 "