Topdag !Section: Cultuur




12.000



Dat is inderdaad het aantal toeschouwers van Merchtem Op Stelten.  Toen ik om 06.30 buitenkwam was het eerste dat ik deed naar de hemel kijken. Die was blauw, volledig, geen wolkje aan de lucht. Babs had aan wijlen haar echtgenoot en schepen Kris De Pauw gevraagd om van daarboven te zorgen voor goed weer. Dat was dus al binnen. De eerste uren van de dag alles klaarzetten. Cristalboys zoals altijd stipt op tijd, togen geleverd, dranken geleverd. De mannen van het noodcomité ook stipt op post om de kooplustigen met wagen door te laten naar hun favoriete bakker, kaasboer en natuurlijk ook bloemenzaak. Want het was moederdag. Ook politie in de vroege uren aanwezig : door eigenaars van wagens die nog op het parcours stonden op te bellen en desnoods te bezoeken werd er niet getakeld. Ook dat hoort bij het organiseren van de stoet. Dan de kramen zetten van de hamburgers, wafels, frieten etc. De strijd om de beste plaats....ze hebben het onder henzelf moeten beslechten.  De eerste groepen die toekwamen, het enthousiasme van alle figuranten, het zien van al die mooie wagens... het kon niet meer stuk. De zon bleef van de partij, het volk stroomde toe en dus was het alweer een fiere schepen die kon toekijken op een prachtige stoet. Daarna dan nog Gembada, Duk, Café Flamand het was allemaal 'onvoooorstelbaar'. Dank aan alle mensen die iets hebben bijgedragen tot deze stoet. Niet in het minst natuurlijk aan onze eigen gemeentelijke diensten (ook de administratie had een hele mooie wagen) . De mannen van de loods zijn steeds enorm in de weer. En mijn grootste dank gaat natuurlijk naar Guido Breckx en Marc De Block (voor heel even burgemeester volgens presentatrice Cara). Wat die mannen gepresteerd hebben is niet te schatten. Naast het drukke August De Boeckjaar  het evenement Merchtem Op Stelten, Kroegentocht, Zomermarkten etc te organiseren : petje af !
Maar : de allergrootste eer gaat naar onze steltenlopers. Volgend college zal ik voorstellen de procedure op te starten om onze steltenlopers te laten erkennen als Unesco Cultureelerfgoed.
Het is een idee dat al een hele tijd speelt. Ik contacteerde daarover reeds twee jaar geleden mijn collega en oud-studiegenoot Dylan Casaer, schepen van cultuur te Aalst , om  concreet zicht te krijgen op de procedure en de pro's en contra's.
 (Aalst heeft het voor mekaar gekregen carnaval aan de lijst van Unesco Cultureel erfgoed toe te voegen).


In alle geval weer een dag met dat gevoel 'Viva Merchtem ! ' uit te schreeuwen.