Merchtem koopt schilderij van Jozef Stallaert
De gemeente Merchtem kocht het schilderij "Droit de Passage" van de in Merchtem geboren Joseph Stallaert (naar wie recent nog een straat werd genoemd). Het was cultuurschepen David De Valck die het werk tijdens een veiling van Vanderkindere te Brussel op de kop kon tikken. De Valck had van het schepencollege een mandaat gekregen om tot 5000 euro te bieden maar kon het schilderij voor 3000 euro (plus kosten) verwerven. Een koopje als je weet dat in mei een potloodtekening van diezelfde Joseph Stallaert voor 1.237 dollar (ongeveer 850 euro) van eigenaar verwisselde en in 1982 een vergelijkbaar schilderij van Stallaert de som van 30.647 dollar (meer dan 20.000 euro) haalde.Het schilderij dat nu in Merchtems bezit is, heet "Le droit de passage". Het stelt een dame voor die door een jongeling wordt geholpen om door een poortje te gaan. Het is een klassiek werk van Stallaert dat opvalt door een subtiel kleurgebruik en een bijzondere aandacht voor de vormgeving. Ondanks zijn neoclassicisme neigt het naar romantiek en symbolisme. Het is olie op doek op het formaat van 100 bij 75 centimeter.
Joseph Stallaert werd in 1825 geboren in Merchtem in een huis middenin de kerkvijver. Zijn vader was handelaar en die had voor zijn zoon een commerciële carrière voor ogen. Ook toen het gezin in 1938 naar Brussel verhuisde. Maar Joseph Stallaert, een neef van de dichter Jan-Frans Stallaert die medestichter van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia was, vond zijn roeping in de schilderkunst. Aan de Brussel se Academie volgde hij les bij F.J. Navez. Toen hij in 1847 laureaat werd van de felbegeerde Prijs van Rome gaf dat zijn carrière als kunstenaar een enorme zet. In 1852 werd hij directeur van de Academie in Doornik, vier jaar later werd hij eerste leraar tekenen en schilderen aan de academie in Brussel. Nadat hij er diverse leerposten had bekleed werd hij in 1895 zelfs directeur van deze academie. Hij mocht er o.a. James Ensor tot zijn leerlingen rekenen.
Schepen David De Valck wil in 2013 een herdenkingsjaar (bescheidener dan dat voor August De Boeck weliswaar) rond de figuur en het werk van Joseph Stallaert organiseren. "Le droit de passage" krijgt alvast een ereplaatsje in het te restaureren oud-politiekantoor op de Reedijk, pal tegenover de plaats waar Joseph Stallaert werd geboren.