Uniek Klassiek MerchtemSection: Cultuur

Aftellen : "Uniek Klassiek Concert Merchtem" nu zondag in onze kerk te Merchtem om 15 uur. Voor alle duidelijkheid : toegeng vrij. Reservering mogelijk op [email protected] 


Op de site augustdeboeck.be werd het volgende geschreven :

Afbeeldingsresultaat voor herman engels
Herman Engels, Dirigent
 

Liebrecht Vanbeckevoort speelt het Concerto voor piano en orkest van De Boeck

 
 

Geschreven op 05/10/15

145_g396po.jpg

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboortedatum van August De Boeck organiseert schepen van cultuur David De Valck in samenwerking met het gemeentebestuur Merchtem een klassiek concert met de Kamerfilharmonie Vlaanderen o.l.v. Herman Engels. Dit concert vindt plaats op zondag 25 oktober te 15 uur in de O.L.V.-ter-Noodtkerk te Merchtem. Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabthwedstrijd 2007, voert het Concerto voor piano en orkest van August De Boeck uit. De toegang is gratis.

Dit concert werd geplaatst onder de titel ‘Romantiek’. Het woord ‘romantiek’ spreekt nog steeds aan en roept onmiddellijk en aantal gevoelens op: warmte, liefde, passie, hevigheid, Sturm und Drang, rust, dromerigheid …

Programma:

  • Gioacchino Rossini - Il signor Bruschino (ouverture
  • 'Polonaise No. 13' – Michal Kleofas Oginski
  • August De Boeck - Concerto voor piano en orkest
  • Felix Mendelssohn - Symfonie nr. 4 in A-Dur Op. 90

Een melodie kan vloeiend of pittig zijn, langzaam of snel, droevig of blij, rustig of opzwepend. Rossini geeft het ons allemaal: hij is een meester der melodie en typisch Italiaans.

Michal Kleofas Oginski, 250 jaar geleden geboren in wat nu Litouwen en Polen is, schreef 'Polonaise No. 13', ook bekend als 'Farewell to the Homeland'. Deze polonaise behoort tot een van de eerste stukken voor piano die de romantische sfeer oproepen van de dansavonden aan het hof. Deze versie voor symfonisch orkest werd bewerkt door Roman Palester.

Vlaams romanticus August De Boeck schreef een pianoconcerto. Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, vertolkt dit prachtige werk tijdens het August De Boeckjaar, want de componist werd 150 jaar geleden geboren.

Felix Mendelssohn componeerde een meesterwerk met zijn vierde symfonie: de ‘Italiaanse’. Hij vertoefde bij het componeren, dat zeer vlot verliep, grotendeels in Italië en berichtte daarover vol blijdschap aan zijn ouders en zijn zus Fanny. Het zijn indrukken van het land.

Herman Engels koos dit programma vooral naar aanleiding van het August De Boeckjaar.

Achtergrond pianoconcerto

Het pianoconcerto van August De Boeck neemt een bijzondere plaats in het omvangrijke repertoire voor piano en orkest.

Strikt genomen betreft het immers geen pianoconcerto, maar een concerto voor 'Hans-klavier' en orkest. Deze naam verwijst naar de bedenker van deze speciale concertvleugel (1920), ingenieur en amateur-pianist Pierre Hans. Deze vleugelpiano had niet één, maar twee klavieren, waarvan het bovenste klavier een halve toon hoger stond. Op die manier ontstonden er bijkomende mogelijkheden tot het spelen van chromatische passages en gerepeteerde akkoorden.

August De Boek schreef aanvankelijk een scherzo voor dit instrument, maar werkte dit nadien uit tot een volwaardig concerto.

In de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw kreeg dit concerto de nodige aandacht, maar helaas raakte dit werk vervolgens in de vergetelheid. Het is pas door het enthousiasme van componist Frits Celis en pianist Jozef De Beenhouwer dat een herontdekking van dit werk heeft plaatsgevonden. De Beenhouwer herschreef het werk voor één klavier zodat het ook op een moderne concertvleugel kan gespeeld worden. 

Liebrecht Vanbeckevoort aan het woord:

Het is geen 'dankbaar' concerto voor de solist omwille van de ietwat lastige transcriptie op één klavier alsook het feit dat er niet veel passages zijn waarin de solist echt uit de verf kan komen. Anderzijds is het wel mooie muziek in de romantische traditie en beschouw ik het als een voorrecht om mee te werken aan een op en top Vlaamse productie. Eerder dit jaar voerde ik in die context ook al het vierde pianoconcerto van Frédéric Devreese uit met het Symfonieorkest Vlaanderen.

Op 25 oktober e.k. wordt het dus een topnamiddag in Merchtem met componist, orkest, dirigent én solist als ware ambassadeurs van Vlaanderen en voorvechters van 'onze' muziek, die het absoluut verdient om gehoord te worden.