Een kluis die ontdekt werd bij het slopen van twee muren (de kluis zat er tussen en was dus niet zichtbaar zonder de sloop), verraste de sloopwerkers. Uiteraard was iedereen geprikkeld om na te gaan wat de inhoud was van die gigantische kluis. Na enkele uren werken kon de slotenmaker de deur openen : leeg, het is te zeggen : vijf frank zat er nog in.
Alle speculaties van de voorbije dagen dus naar de prullenmand : geen bier, geen recept. Niks ook al geen liefdesbrieven naar een bepaalde hofdame, zoals een illuster Merchtemnaar me voor waarheid vertelde.
Punt is, dit project kwam op een 'ludieke' wijze weer eens in de aandacht. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat men voeling houdt met dit project. Het moet de mensen aanspreken. Gelukkig is de projectontwikkelaar dezelfde mening toegedaan. Het is zondermeer het belangrijkste project in jaren. Morgen gaan we met enkele fans een kleine rondgang maken.
En nee, het gebouw heeft zijn geheimen nog niet prijsgegeven. Een man die omzeggens heel zijn leven in de brouwerij werkte zei het vandaag nog tegen mij : 'de moed niet opgeven, er zal iets ontdekt worden, daar ben ik zeker van'... Oh ja, dat brouwen is nu al bijna 25 jaar geleden. Wel tijd vind ik om eens een historicus aan het werk te zetten : die grote brouwerij, de legendarische Jozef Van Ginderachter, brouwer, ondernemer, burgemeester , provincieraadslid (denk ook een tijdje parlementair ) : misschien eens wat objectieve gegevens verzamellen en te boek stellen. De laatste getuigen die hem gekend hebben lopen niet dik meer.
Hier is al een bladzijde : (bron : digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren
Mededeelingen door den Bestendigen Secretaris.1o) Telegram van Z.M. den Koning. - Op het telegram van 13 October bij gelegenheid van de Plechtige Vergadering en van het Jaarlijksch Feestmaal aan Z.M. den Koning gezonden, ontving de Bestendigen Secretaris volgend antwoord: De Koning werd ten zeerste getroffen door de gevoelens van onwankelbare verknochtheid die u hem geuit hebt ter gelegenheid van de jaarlijksche openbare zitting der Koninklijke Vlaamsche Academie en hij heeft mij gelast u te verzoeken zijn oprechten dank te betuigen aan den heer Toussaint alsmede aan allen wier tolk u zijt. Staatssecretaris van 's Konings Huis.
2o) Plechtige vergadering. - Op 16 October ontving de Bestendige Secretaris een schrijven van den heer Minister, gedagteekend 15 October, waarbij deze meldde dat, ‘tot zijn leedwezen belet zijnde Zondag e.k. de plechtige vergadering der Academie bij te wonen’, de H. Directeur Van Hecke belast werd hem te vertegenwoordigen.
3o) J. Van Ginderachter-schenking. - Het Staatsblad van 6 October 1935 bevat de officieele aanvaarding van de bewuste schenking. Hier volgt het Koninklijk Besluit.
ministerie van justitie en ministerie van openbaar onderwijs 25 September 1935. - Koninklijk besluit. - Staat. - Gift.
(1e algemeene directie, 1e directie, 1e sectie, nr 5112).
Leopold iii, koning der belgen, Aan allen, tegenwoordigen en toekomenden, HEIL.
Gezien de expeditie van de op 6 Februari 1935 vóór notaris |
|
[p. 982]
|
|
Heckelers, ter standplaats Merchtem, verleden akte waarbij de heer Van Ginderachter (J.), provinciaal raadslid van Brabant, burgemeester der gemeente Merchtem, wonende aldaar, aan den Staat een bedrag van 20.000 frank schenkt waarvan de interesten zonder voorbehoud ter beschikking van de Koninklijke Vlaamsche Academie zullen worden gesteld; De gift wordt gedaan onder de volgende voorwaarden: De Koninklijke Academie zal het bedrag gebruiken tot het verwekken, het aanmoedigen, het bekronen van geschriften ter verheerlijking van de provincie Brabant, bij voorkeur van de kantons Assche, Wolverthem en Vilvoorde. Met dit doel zal zij om de drie of om de vier jaar den interest van de geschonken som besteden voor een prijs die zal uitgeloofd worden aan het in het laatste driejaarlijksche of vierjaarlijksche tijdvak verschenen werk, dat het best zal bijgedragen hebben tot het doel door de schenking beoogd. Dit werk mag zijn van letterkundigen, geschiedkundigen, kunstgeschiedkundigen, taalkundigen en folkloristischen aard. Eventueel kan de prijs verleend worden aan een tijdschrift of zelfs aan een inrichting die zich, op een van deze gebieden, door haar uitgaven zal verdienstelijk hebben gemaakt. De schenker wenscht daarbij dat de voorkeur zal gegeven worden aan geschriften welke het geloof, de volkszeden, de volksgebruiken en de volkstaal van bedoelde streek verheerlijken of bestudeeren. De prijs zal den naam dragen van ‘Jozef Van Ginderachterprijs’. De wijze van uitschrijven en toekennen van den prijs wordt aan de zorgen van de Vlaamsche Academie overgelaten met het beding, dat het voorgeschreven doel steeds voor oogen wordt gehouden; Gezien het schrijven van 8 Augustus 1935, waarbij de schenker verklaart dat de woorden ‘zonder voorbehoud’ moeten worden aangezien als niet geschreven in de beschikking waarbij bepaald wordt dat de interesten van het geschonken bedrag zonder voorbehoud ter beschikking van de Koninklijke Vlaamsche Academie zullen gesteld worden; Op voorstel van Onzen Minister van Justitie en Onzen Minister van Openbaar Onderwijs; |
|
[p. 983]
|
|
Wij hebben besloten en wij besluiten:
Eenig artikel. Bovengemelde gift, geschonken aan den Staat voor de Koninklijke Vlaamsche Academie, is aanvaard. Onze Minister van Justitie en Onze Minister van Openbaar Onderwijs zijn belast, ieder wat hem betreft, met de uitvoering van het tegenwoordig besluit.
Gegeven te Brussel, den 25 September 1935. Leopold. Van 's Konings wege: |