Groot geschut ingezet in Peizegem
Op 29 juli 2013 om exact te zijn werd er een pakt gesloten tussen gemeente en kerkbesturen. De investeringsenveloppe werd bepaald en de kerkraden zouden autonoom beslissen welke investering er voor welke kerk ging gepland worden de komende zes jaar.
Prima zaak : zo kon ik afgelijnd budgeteren in het 'bbc'-verhaal.
Groot was onze verwondering toen Kerkraad Peizegem plots de hele koek voor zich alleen kwam opeisen. We nodigden de voorzitter van de kerkraad uit om toch enige duiding te geven. Hij liet verstek gaan. Nu lees ik in het dagblad dat hij stelt niet te zijn uitgenodigd .... Straffe kost : een vergadering afbellen waarop je niet eens bent uitgenodigd. Van helderziendheid gesproken... (Madame Soleil is weer niet ver weg).
Moeten we in het vervolg de dames en heren aangetekend uitnodigen ? Geen probleem.
Het decreet dat de financiering regelt tussen Kerkraden en gemeente is vrij duidelijk : exploitatietekorten (lees de dagelijkse werking) moet de gemeente ten laste nemen. Voor investeringen ligt de nadruk op overleg. Van vergaderingen weg blijven en resoluut naar de Gouverneur stappen kan ik moeilijk een bereidheid tot overleg afleiden. Of ben ik verkeerd ?
Punt is, en dat wil men wel eens vergeten, de kerk van Peizegem is geen geklasseerd monument. En dat scheelt hem meer dan een slok op de borrel bij subsidies restauratie. Hamme, bijvoorbeeld, restauratiedossier dat ik van zeer nabij heb gevolgd, is een geklasseerd monument. Resultaat : 80 % subsdie. Kerk nog 10 % en wij als gemeente nog 10 %. Kerkraad Hamme nam overigens nog meer ten laste dan ze strikt genomen moesten. Een voorbeeld van goede samenwerking.
In Peizegem vindt men (althans de kerkraad) dat de gemeente maar moet betalen. Oh ja ze gaan zelf ook een deel betalen. Het zou er nog aan mankeren !
Ik vind dit een jammerlijke zaak. 'Gene goeie kant meer aan te krijgen'. Kiezen voor klacht bij de Gouverneur is de deur naar overleg en compromis toesmijten.
Echt ongezien ! Het bestuur blijft bereid tot praten, maar afspraken zijn afspraken. In juli een convenant ondertekenen en dat een paar maand nadien flagrant negeren dat is niet echt 'Katholiek' mij dunkt.
Blijft de discussie over de pastorie : in de kelder kan het archief staan. Boven is er een vergaderzaal. Alles in orde dus. Nee mijnheer, wij moeten de sleutel hebben en wij zullen beslissen wie en wanneer daar iemand komt. Sorry, een lokaal dat ruim 250.000 € heeft gekost om exclusief te laten dienen voor een 'fabriek' dat vijf maal per jaar samenkomt ? Niks van er zijn nog 360 andere dagen en wat mij betreft liefst toegankelijk voor alle andere verenigingen. Is het overigens ook niet logisch dat het sleutelbeheer van het lokaal toekomt aan de eigenaar ? Lees de gemeente ? De wereld op zijn kop .... Eerst flink langs de kassa gaan bij de verkoop en daarna nog wetten komen stellen. Neen, niet met mij.